Shepherd’s pie czyli zapiekanka pasterska

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów na shepherd’s pie.
Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już go nie raz i za każdym razem coś zmieniałam.
Nie mniej zawsze mi smakowało. Po prostu to jedno z tych dań, które z radością planuję na obiad.
Przed wami przepis na bardzo udana jego wersję.
Mięso mielone może być wołowe albo wieprzowe.
nadzienie :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 200 gram marchewki z groszkiem
- 0,5 puszki ( 150 gram ) kukurydzy
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 puszki ( ok. 200 g ) pomidorów z puszki z zalewą
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- olej
ziemniaki :
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mleka
- 30 gram masła
- sól
dodatkowo :
- natka pietruszki ( ale nie jest to konieczne )
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Odcedzić.
Do ziemniaków dodać masło i mleko. Ubić na jednolitą masę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Podsmażyć na małej ilości oleju.
Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso i je obsmażyć.
Całość przełożyć do garnka.
Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki i dusić na wolnym ogniu przez godzinę.
Pod koniec duszenia dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu położyć ziemniaki. Można na nich zrobić wzorek widelcem.
Zapiekać w 180 º C przez ok. godzinę.
Na koniec można całość posypać natką pietruszki.
Kukurydzę w przepisie można pominąć i ja chyba właśnie tą wersję bez niej lubię bardziej.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Czego można użyć zamiast tego sosu?
Gdzies czytałam, że można wymieszać sos sojowy z ketchupem.
Ja bym spróbowała dodac po prostu sos sojowy. Nie będzie to to samo, ale tez powinno być smacznie.
Od lat gości na naszym stole jesienią i zimą – pyszna, pożywna, jednogarnkowa potrawa idealna na rodzinny obiad.
Miło mi to czytać, dziękuję.
Bardzo dobry przepis. Rodzince smakuje. Będę powtarzał. Dla mnie 10/10
Mniam ! Pysznie się prezentuje. Bardzo lubię zapiekanki na obiad :)
Zapiekanki to świetny pomysł na obiad. Lubie takie połączenia smaków! :)
Uwielbiamy tę zapiekankę, tylko zawsze mamy problem z jej sfotografowaniem. Jak na danie to jest mało fotogeniczna, ale Tobie Agnieszko udało się bardzo dobrze :) pozdrawiam
A ja, wstyd się przyznać, ale takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam.
Wygląda niesamowicie.. naprawdę zabójcza jest ta zapiekanka!
Klasyka w perfekcyjnym wydaniu. Ubóstwiam!
Rewelacyjna! :D
Uwielbiam takie zapiekanki :-)
To prawda – Ile kucharek, tyle przepisów – nie tylko na zapiekanki! ;) :D W Twojej wersji prezentuje się bardzo apetycznie! :)
Bardzo lubię takie dania tzw. Jednogarnkowe, pycha.Pozdrawiam.