prosty chleb z garnka

Prosty chleb z garnka

Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny,ma jednak jedną malutką wadę, która może się okazać zaletą. Żeby upiec go rano, wieczorem trzeba przygotować ciasto.

 

  • 800 g maki pszennej
  • 700 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli

prosty chleb z garnka

W misie miksera, lub ręcznie wymieszać wszystkie składniki.

Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć i zostawić na 12 godzin.

Ciasto jest dość luźne i takie ma być.

prosty chleb z garnka

Naczynie w którym będziecie piec chleb natłuścić olejem i przełożyć do niego ciasto,formując bochenek ( już w naczyniu ). Ja piekłam w żeliwnym garnku,może to byc jednak zwykła forma.

Wstawiamy garnek do piekarnika i nagrzewamy go do 200ºC. Piec do zrumienienia skórki, około godziny.

Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.

prosty chleb z garnka

Smacznego :)

Prosty chleb z garnka
Rate this post

4 thoughts on “Prosty chleb z garnka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.