Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami
8.2/10 - (6 votes)

Takie sobie proste pierogi.

Żadna elegancja. Proste składniki, które często po prostu są w kuchni.

Farsz nieskomplikowany, całość zaskakująco smaczna.

ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 650 ml maślanki

farsz :

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 szt ( 220 g ) cebule
  • 125 g chudego boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

pierogi z ziemniakami i boczkiem

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić.

Cebulę obrać. Pokroić w kostkę.

Boczek też pokroić w kostkę. Jeśli mięso ma dużo tłuszczu trzeba go wytopić i wtedy dodatku cebulę i usmażyć. Ostudzić.

Jeśli boczek jest chudy do smażenia trzeba dodac olej.

Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba posolić.

Z mąki i maślaniki zagnieść ciasto. Oczywiście nie musi to być akurat to ciasto. Jeżeli macie swoje inne ulubione, zróbcie je.

Ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać pierogi.

Pierogi wkładać do osolonej gotującej wody z dodatkiem oleju.

U mnie podane po podsmażeniu z cebulą i boczkiem.

pierogi z ziemniakami i boczkiem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Pierogi z ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here