Naan z patelni

Naan z patelni
9.2/10 - (5 votes)

Zawsze kiedy pojawia się na naszym stole danie z kuchni indyjskiej obok musi być ryż i naan.

Równie chętnie zamawiam je w restauracjach i choć te domowe smakują inaczej, to ja bardzo je lubię i często robię.

Jeżeli jakieś zostaną na następny dzień ( co nie zdarza się często ) można je położyć na gorącej patelni i podgrzać.

Przepis z tego samego źródła co na kurczaka korme .

  • 2 szkl. ( 350 g ) mąki
  • 0,5 szkl. ( 150 g / 150 ml ) mleka
  • 0,5 szkl. (160 g /150 ml ) jogurtu
  • 3/4 łyżeczki ( 5 g )sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki ( 2 g ) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru (10 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
  • 1/2 łyżki  ( 5 g ) oleju

naan z patelni

Mleko, jogurt i olej wlać do miski.

Makę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

Mokre składniki połączyć z suchymi i zagnieść ciasto.

Przykryć i zostawić na pół godziny.

Po odpoczynku ciasto podzielić na 16 części i rozwałkować na cienkie placki. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron.

Po usmażeniu wkładać w folię spożywczą, zachowają elastyczność i ciepło, do czasu usmażenia ostatniego i podania.

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Naan z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here